Crowds
– en videoinstallation af Eva Koch

index List  
Fast video / PIXEL
H.C. Ørstedsvej 66
1879 Frederiksberg C

Pixel holder åbning på Crowds d. 27. nov. kl. 17:00–20:00
2008
Artisttalk v. Eva Koch ca. 18:00.  Gratis adgang og billige torsdags-øl.


Om Crowds:
I den store videoinstallation Crowds fra 1997, befinder Eva Koch sig bevæbnet med et videokamera, midt i kaotiske folkemasser. Folkemassen registreres af kameraets observerende øje og strømmer forbi betragteren som en sammenhængende, pulserende og ukønnet organisme, der anonymt lægger krop til betragterens forskellige observationer. Betragteren af Crowds sætter sig pr. automatik i voyeuristens rolle som anonym beskuer- du kan trygt se på, uden at massen ser tilbage på dig. Denne illusion bliver brudt da massen uventet træder i karakter og bliver til mennesker med identitet, der ser igen. Pludselig er du, som betragter, ikke en anonym voyeur men midtpunkt for en hel folkemasses intense stirren.


Geografisk befinder folkemasserne sig i de tre metropoler: Jerusalem, Bombay og Hong Kong. De tre metropoler repræsenterer tre forskellige verdensreligioner tillige med et utal af forskellige kulturer og nationaliteter. På den baggrund kan værket opleves som et cosmopolitisk vindue til verden – det er næsten hele verdens folk, der strømmer forbi dig som beskuer, værket strømmer og bevæger sig, lyden af menneskehavet bruser og indhylder dig, og du føler dig sig som et ganske lille væsen, omgivet som du er på alle sider af verdens folk

Værket, der efterhånden har været vist over hele verden, senest på Tate i London, kan med god mening ses på baggrund af den til alle tider igangværende filosofiske diskussion om, hvad eksistens og væren er. I Crowds skiftes elegant mellem forskellige identitetsformer: folkemassens identitetsløshed og din egen tryghed ved det at være en anonym tilstedeværelse midt i massen. Koch holder for en tid betragteren i denne illusion, indtil hun lader det berømte Lacanianske bevidsthedspunkt indtræde, hvor verdens flux får ansigt og identitet, og hvor man som menneske bliver ubehageligt fokuseret på det, at verden kigger igen – pludselig opstår den påtrængende ”spejl-bevidsthed” om, at blive betragtet af andre og at hele verden ser på dig, og din uophørlige spekuleren på, hvordan omverden ser på dig, bliver en aktuel faktor i værket.

Udstillingen er kurateret af Susanne Hau og Marie Rømer Westh, der udgør Pixels udstillingsudvalg i 2008/2009. Crowds er en del af udstillingsrækken: Moving Space, der har installation og det iscenesatte rum som overordnet tema og omdrejningspunkt.
Nærmere info fås pr. telefon til enten Marie Rømer Westh: 22140837 eller Susanne Hau på: 22435305.

Moving Space er støttet af Kunstrådets Billedkunstudvalg