"SEXTANT - I ORKANENS ØJE"
Medieinstallation af Karen Thastum.

index List  
Fast video / PIXEL
H.C. Ørstedsvej 66
1879 Frederiksberg C

Fernisering:
torsdag d. 8. december kl 17 til 21

Åbningstider:
fredag d. 9. december kl. 17 til 20
lørdag d. 10. december kl. 14 til 17

torsdag d. 15. december kl. 17 til 20
fredag d. 16. december kl. 17 til 20
lørdag d. 17. december kl. 14 til 17

Pressefotos med videre - karenthastum@hotmail.com
tlf.: 24480467
mere info på http://www.turayamoya.de/

For nogen tid siden kunne man opleve en spændende multimediesymfoni "SEXTANT" i Tycho Brahe planetariet. Nu har Karen Thastum, idekvinde bag SEXTANT projektet og kunstgruppen Tura Ya Moya, bearbejdet temaet navigation til en lys og klanginstallation der kan opleves i galleri Pixel.

Karen Thastum f. 1963 er multimediekunstner, komponist og har skabt adskillige kunstvideos der har vundet internationale priser. Valget af location spiller en bærende rolle i hendes kunstneriske arbejde, hvor lysprojektioner og klang er det centrale omdrejning spunkt. Karen Thastum tog i 1988 initiativ til det internationale kunstprojekt TURA YA MOYA (Berlin/København). Projektet sætter det tværkunstneriske og multimediale i centrum. Siden 1990 har Karen Thastum også arbejdet i Berlin hvor den kunstneriske smeltedigel har været stor inspiration i hendes arbejde.

Med "SEXTANT - I ORKANENS ØJE" navigere tilskueren i et værk der er en fantasirejse i navigationens historie. En computerstyret ruminstallation med diaprojektioner der omfatter rummet 360°. Musik og klang der også indgik i SEXTANT opførelsen i Tycho Brahe Planetariet er komponeret af Thastum selv og af Henning Christiansen.

Karen Thastum: "I orkanens øjer er der ro, udefor raser stormen, i dens midte står tiden stille, her er der måske tid til refleksion? Det fascinerede mig, at der i efterårets voldsomme storme var et rum i midten på op til 100 km. hvor ikke en vind rørte sig. I en verden hvor alt bevæger sig i et rasende tempo må man ofte søge sit eget omdrejningspunkt og finde ro der. Jeg blev optaget af SEXTANTEN som et "unploget" navigations instrument, og temaet har inspireret mig til en kreativ rejse både ud i videnskabshistorien og ind i mit jeg."

Forgreninger løber som årer gennem landene, gennem tiderne, rejsen forsvinder...begynder hvor den ender, ender hvor den begynder. Lyd kræser om bilede, billede om lyd. Enkelte bogstaver sætter sig sammen til ord, ord og streger der krummer sig i naturligt fald over kloden Streger bliver til linier, linier der måler, linier der deler. Uafvendeligt vender de tilbage til blodets røde strøm. Den spejlede stjerne over den virkelige....

Henning Christiansen er komponist til stykket 'SEXTANT-BUEN flyver verden rundtî som er en del af installationen:
'Sextantens hemmelighed er jordens krumning, afklaret og kortlagt som himmelbuen. Oy - Oy hvor det går i nutidens flyvemaskine der krummer jorden på et øjeblik og har åbnet for radiobølgens hemmelighed så meget, at vi, nutidens mennesker, taír det som en selvfølgelighed at verden tilhører os. Vi brummer os gemytligt på rejse og tanke:
oy - oy hvor det brummer -
sy - sy hvor vi føler -
ki - ki hvor det kilder -
pi - pi hvor det pirrer -
øs - øs hvor det øser -
zu - zu til sidst -
as - as jordens stemmer.