Visite au Mali
- en udstilling af Jeanette Land Schou

med gæster:

Journalist Lise Blom og fotograferne Fatoumata Diabaté og Salif Traore

index List  

Fast video / PIXEL
H.C. Ørstedsvej 66
1879 Frederiksberg C

Fernisering:
torsdag d. 4. juni kl. 17 - 20
Udstillingsperiode: 4. – 21. juni 2009

Udstillingens åbningstider: tors.‐fre. kl. 15‐18, lør. kl. 14‐17
eller efter aftale på
tlf: 21 47 88 38


www.jeanettelandschouTak til Kunststyrelsen
Tak til Anna Marie Land
Tak til Otto Pedersen

I januar 2009 besøgte Jeanette Land Schou for første gang Mali. Rejsen danner grundlag for udstillingen “Visite au Mali”, - en balancegang mellem det faktuelt interessante og det subjektivt oplevede møde med en fremmed og fascinerende kultur.

Udstillingen omfatter både fotografi og video. Den formidler et umiddelbart indtryk i en næsten 1:1 oplevelse.

Tre videoer handler hh. om ankomsten til landsbyen Biry i Dogonhøjlandet, et besøg hos smedene, som genbruger alverdens metal på et marked i Bamako og en rejse i musikkens tegn til “Festival au Desert” i Essakene i Sahara.

I dialogen med to unge malinesiske fotografer, uddannet på fotoskolen i Bamako, diskuteres forholdet til hverdagen og til det fremmede. Fatoumata Diabatés fotoserie om den unge kvinde Fatou viser de forskellige roller, hun har som kvinde i et muslimsk land - en skildring fra hendes eget liv. Salif Traore er fascineret af mobiltelefonernes indtog, hvor de ufatteligt hurtigt er blevet en nødvendig kommunikationsvej mellem de fjerneste egne af det store land. Jeanette Land Schou er som fotograf fascineret af de forventninger og den ordløse kommunikation som opstår, når mennesker i en anden ganske anderledes portrættradition skal fotograferes. De tre serier belyser tilsammen et blik på kultur som det velkendte og som det ukendte.

Derudover viser JLSchou en række landskabsfotografier, som måske mere end så meget andet fortæller om levevilkår i det fattige land med overgræsning, tørke og ældgamle landbrugsmetoder. Men hun afprøver samtidig sine egne indlærte tricks omkring billedopbygninger i en natur, som her viser ganske anderledes farver og former

Teksterne til udstillingen er forfattet og redigeret af journalist Lise Blom.

Om kunstneren:

Jeanette Land Schou er uddannet på Det kgl. danske Kunstakademi i 2000. Hun har været en fast bestanddel af den danske kunstscene i en lang årrække som videokunstner og skuespiller (Kom de Bagfra, bl.a.). Hun er også engageret i organisatorisk arbejde i foreningen Fast Video, som Jeanette Land Schou er medstifter af og har været daglig leder for i flere år. Hun var ligeledes medstifter og kurator ved det kunstnerdrevne North-Udstillingssted fra 1996-2001. Hun underviser i videoproduktion og videokunst på blandt andet Kunstakademiet i København.

Jeanette Land Schou deltog i sommeren 2008 i udstillingen “Nordiske Stemninger - vor tid landskabsfotografi” på Arken og i dette forår er hun aktuel på “Still & Blurred: Space, Bodies, Time” i Raccolte Frugone Museum, Genova, soloudstillingen “Tal der Sinne” på galleri AnnexOne.org, og “Exile” en gruppeudstilling i Silkeborg Bad