Mogens Jacobsen (DK)
Gruppen (uden dig)

 
Fast video / PIXEL
H.C. Ørstedsvej 66
1879 Frederiksberg C”Et stort sæt flaksende øjne stirrer ud i rummet. En Big‐Brother, der virkeligt er en usikker bror eller søster. Ikke et mytologisk ”øje i det høje.”
(Mogens Jacobsen)
 
Det er med stor glæde, at Pixel kan præsentere det helt nye værk Gruppen (uden dig) af Mogens Jacobsen. Gruppen (uden dig) er en overvågningsinstallation skabt særligt til udstillingen i Pixel. To øjne, projekteret på storskærm i Pixel, stirrer ud i udstillingsrummet. Når en besøgende stirrer direkte tilbage på skærmens øjne, forsvinder øjnene. I samme øjeblik ingen kigger, vil et nyt sæt øjne overvåge rummet. Det er muligt at ”snyde” værket ved at kigge på det i smug, f.eks. ved i bogstaveligste forstand at kigge gennem fingre. Beskueren indgår dermed i et samspil med det observerede og observerende værk, og bliver på én gang overvåger og overvåget. Gruppen (uden dig) anvender biometrisk overvågningsteknologi til at genkende de besøgendes ansigter. En teknologi, som anvendes af bl.a. overvågningsindustrien til menneskelig identifikation. Teknologien er baseret på registrering af variationer i organismers fysiske egenskaber, såsom fingeraftryk, øjets iris eller ansigtets proportioner. Sidstnævnte er tilfældet i Pixel. Med henvisning til George Orwell’s ”Big Brother is watching you” fra fremtidsromanen 1984, om et overvågningssamfund underlagt et totalitært regime, erstatter Jacobsen den altseende kontrollerende instans med en usikker overvåger af almenmenneskelig karakter. Gruppen (uden dig) repræsenterer den distribuerede ”Little Brother” af registreringer, vi dagligt foretager gennem hverdagsteknologi. En hverdag, hvor vi alle synes at overvåge hinanden.
OM KUNSTNEREN:
Mogens Jacobsen er født i Italien, men bor og arbejder i København. Siden starten af 1990erne har han markeret sig på den digitale kunstscene, bl.a. med udstillinger på Ars Electronica, FILE, Japan Media Arts og ZKM. Jacobsen har modtaget flere internationale priser, og er repræsenteret i samlingerne på bl.a. Museet for Samtidskunst i Roskilde og Kunsthallen Nikolaj i København. Jacobsen er uddannet på henholdsvis McGill University i Canada og Københavns
Universitet, og er ligeledes ekstern lektor på Københavns Universitet.

For mere information se: www.mogensjacobsen.dk

Fernisering:
torsdag d. 26. marts kl. 17 ‐ 20
Udstillingsperiode:
27. marts – 19. april 2009

Værkpræsentation:
v. Mogens Jacobsen,
d. 26. marts kl. 17.30

Udstillingens åbningstider: tors.‐fre. kl. 15‐18, lør. kl. 14‐17
Der er interviews med Mogens Jacobsen om udstillingen i Lokalavisen Frederiksberg, klik her og i Dagbladet Arbejderen, klik her, samt anmeldelse i KUNSTEN.NU, klik her. og i Politiken, her


Gruppen (uden dig) afrunder udstillingsrækken Moving Space, hvor videokunst som rumlig installation og oplevelse har været i fokus, og skyder samtidigt næste udstillingsrække i gang. Med Gruppen (uden dig) som optakt sætter Pixel det næste halve år fokus på performance som video‐ / mediekunst under overskriften Ever Lasting Moments.
Moving Space er støttet af Kunstrådets Billedkunstudvalg