İNCE MEMED
AN OVERHEAD PERFORMANCE BY MILLE RUDE

A legend, a hero, a turkish Robin Hood mixed with everyday-Istanbul by drawing, redrawing, interviews and presence.

index List  
Fast video / PIXEL
H.C. Ørstedsvej 66
1879 Frederiksberg C
København / Copenhagen

11.01 - 20.01 2008
Fernisering Fredag d. 11 januar kl. 17-21


İNCE MEMED / Tynde Memed
is based on the novel
by Yasar Kamal
İNCE MEMED er en tyrkisk Robin Hood-legende om den fattige bondedreng, Memed, der lever på højsletten i Taurusbjergene. Her pløjer han den tørre jord, fuld af tidsler, for den onde godsejer Abdi Agha. Da Memed bliver 18 år flygter han med sin elskede Hatché, men bliver forfulgt, og skyder i nødværge godsejeren og godsejerens nevø, der er trolovet med Hatché. Abdi Agha overlever og indleder en lang og blodig kamp mod Memed, der flygter op i bjergene og slutter sig til en røverbande. Memed vinder ry som bandeleder og de fattiges beskytter. Han tilgiver aldrig Abdis overgreb og da revolutionen bryder ud i 1921 får røverne amnesti, men Memed vender aldrig tilbage til landsbyfællesskabet.
Historien er skrevet af den kurdiske forfatter Yasar Kamal, der selv har måtte flygte fra Tyrkiet pga. sine socialrealistiske og systemkritiske romaner.I 1989 blev İNCE MEMED udgivet som tegneserie på det danske Bogfabrikken, med tegninger af tyrkiske Ismail Gülgeç.

Billedkunstneren Mille Rude har gentegnet udvalgte scener fra tegneserien. Sat sammen med tegninger fra Istanbul skabes en nutidigt fortolkning af Tynde Memed. Historien genfortælles af den kurdiske kvindesagsforkæmper Dilsah Deniz, i interviewform, ud fra spørgsmål om helte og forbilleder, frihedskamp og terror, ufrihed og drømme i det moderne Tyrkiet. Historien løber som soundtrack samtidig med at Mille Rude er til stede og skifter overheads.
İNCE MEMED bliver desuden en bogforms-performance, indeholdende det komplette overheadforløb samt soundtrack på CD Bogen ligger i 3 signerede eksemplarer.